Sotad inlagd lax med rötter och citronvinägrette

ca 30 minuter + 12 h
ca 30 minuter + 12 h

Du behöver

  • 240 g laxrygg
  • 150 g socker
  • 75 g vatten
  • 75 g ättika 12 %
  • 0,5 tsk dillfrö
  • 0,5 tsk fänkålsfrö
  • 10 vitpepparkorn

Vinägrette

  • 1 citron, skalet
  • 2 msk äppelcidervinäger
  • 1 dl kallpressad rapsolja
  • salt och peppar

Rotsaker

  • 0,5 huvud fänkål
  • 1 minimorot
  • 0,5 gulbeta
  • 6 rädisor
  • 1 sticklök
  • machésallad
  • dill

Till servering

  • dillfrön
  • kavringskrutonger

Gör så här

  1. Koka upp socker, ättika, vatten och kryddorna, låt svalna. Sila bort kryddorna.
  2. Stycka laxen i 8 lika stora bitar, sota den direkt på spishällen eller i torr het stekpanna runt om, krydda med salt och vitpeppar.
  3. Lägg laxen i den kalla lagen och låt stå i kyl, gärna 12 timmar (men har du tidsbrist går det bra med bara 1 timme).
  4. Vid servering dela laxbitarna på längden och strö över lite flingsalt.
  5. Vinägrett
    Tvätta citronen och riv av skalet, blanda med äppelcidervinäger och den kallpressade oljan, smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Rotsakssallad
    Hyvla fänkålen och gulbetan tunt på mandolin, skala och skär tunna slantar av moroten, rädisan skärs i klyftor och sticklöken i tunna ringar. Blanda alla rötterna med vinägretten. Toppa rötterna med salladen och lite dillvippor.
  7. Rippla lite av vinägretten på laxen och strössla över lite grovkrossade dillfrön och fänkål. Lättrostade kavringskrutonger som garnering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept