Sotad gösfilé med krossad färskpotatis, sparris och kantareller

55 m
4
55 m
4

Du behöver

  • 4 x 140 g gösfilé
  • 12 grön sparris ( skalad )
  • 0,5 dl blancherade spritärtor
  • 1 dl blancherade bondbönor
  • 1 dl kantareller
  • 1 citron, skalad och tärnad samt spar all citronsaft
  • 4 dl brynt smör
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • 0,5 dl hackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk hackad gräslök
  • 1 kruka mynta
  • 12 st kokt färskpotatis
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Börja med att göra en rimlag med 15% salt. Lägg fisken i rimlagen 15-20 min beroende på tjockleken på filén. Värm upp det brynta smöret till 45 grader.
  2. Plocka ur fisken, skölj av och torka med hjälp av en kökshandduk.
  3. Bränn sedan fisken på ena sidan med en brännare, alt i en väldigt het stekpanna.
  4. Lägg i fisken i det brynta smöret så att fileerna är helt täckta av smör och baka i ugn på 50 grader tills fisken har en kärntemperatur på 45 grader.
  5. Råstek sparris och kantareller i rapsolja, tillsätt sedan spritärtor, bondbönor, avsluta med en msk smör, smaka av med salt och peppar.
  6. Krossa den kokta potatisen med en gaffel blanda upp med lite rapsolja, gräslöken salt och peppar.
  7. Blanda en citronette på resterande rapsolja med schalottenlöken, citronsaften och citronkuberna. Avsluta med att strimla i massa färsk mynta.
  8. Lägg upp sparris- och ärtkompott på tallrikarna, sedan fisken, häll en ordentlig msk med citronette på varje fisk, garnera med färsk mynta eventuellt blommor, servera med den krossade färskpotatisen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept