Sätt ugnen på 225 grader. Ansa purjolöken och skär den i 5 cm bitar men lägg den grövsta blasten samt 10 cm av den allra innersta fina mjuka kärnan åt sidan. Skär vitlökarna på midjan i två lika halvor. Lägg löken i en mindre ugnsform, med snittytorna uppåt, häll över 2-3 msk olivolja och aning salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills löken fått fin färg och blivit mjuk.
Lägg undan 2-3 dl kikärtor till topping. Lägg resterande kikärtor, den nu rostade löken, havremjölk och buljong i en kastrull och låt det koka tills alla ingredienser är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.
Örtrostade Kikärter
Lägg kikärtorna du lagt undan i en ugnsform, häll över rikligt med olivolja, finhackade örter och 2 tsk salt och rör om. Rosta i ugnen tills kikärtorna fått fin gyllene färg.
Purjolökssot
Ta den grova blasten från purjolöken och lägg den på en plåt, kör in den på högsta värme i ugnen tills den är alldeles svart. Låt svalna och mixa till ett pulver.
Citrusolja
Mixa 1 dl neutral olja med zest från 1 citron och 1 krm salt.
Servering
Servera soppan varm med de örtrostade kikärtorna i botten på en djup tallrik, finstrimlad purjolök, sotet (tips! strö ut den med en tekula) och några droppar citrusolja.