Soppa på kikärtor och rostad lök

Sandra Mastio DM

Soppa på kikärtor och rostad lök

11 ingredienser

40 m

En krämig vegansk soppa på kikärtor, rostad purjolök, havremjölk och örter. Toppa soppan med örtrostade kikärtor, sot på purjolök och citrusolja!

Ingredienser

portioner
  • 2 purjolökar
  • 2 hela vitlökar
  • olivolja
  • salt
  • svartpeppar
  • 3 förp färdigkokta kikärtor, avrunna
  • 5 dl havredryck
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 2 kvistar vardera av rosmarin, timjan, oregano
  • 1 dl neutral olja (t ex raps)
  • 1 citron (ekologisk)

Gör så här

Soppa

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Ansa purjolöken och skär den i 5 cm bitar men lägg den grövsta blasten samt 10 cm av den allra innersta fina mjuka kärnan åt sidan. Skär vitlökarna på midjan i två lika halvor. Lägg löken i en mindre ugnsform, med snittytorna uppåt, häll över 2-3 msk olivolja och aning salt och peppar. Rosta i ugnen i ca 20 minuter, tills löken fått fin färg och blivit mjuk.
  2. Lägg undan 2-3 dl kikärtor till topping. Lägg resterande kikärtor, den nu rostade löken, havremjölk och buljong i en kastrull och låt det koka tills alla ingredienser är mjuka. Mixa soppan slät och smaka av med salt och peppar.

Örtrostade Kikärter

  1. Lägg kikärtorna du lagt undan i en ugnsform, häll över rikligt med olivolja, finhackade örter och 2 tsk salt och rör om. Rosta i ugnen tills kikärtorna fått fin gyllene färg.

Purjolökssot

  1. Ta den grova blasten från purjolöken och lägg den på en plåt, kör in den på högsta värme i ugnen tills den är alldeles svart. Låt svalna och mixa till ett pulver.

Citrusolja

  1. Mixa 1 dl neutral olja med zest från 1 citron och 1 krm salt.

Servering

  1. Servera soppan varm med de örtrostade kikärtorna i botten på en djup tallrik, finstrimlad purjolök, sotet (tips! strö ut den med en tekula) och några droppar citrusolja.