Soppa på blåmusslor och räkor

Soppa på blåmusslor och räkor
Foto: TV4

En soppa med smak och sälta av havet och dessutom en lust för ögat. Kryddgrönt för dekoration väljer man efter tillgång. Här är det färsk timjan. Vitt bondbröd smakar bra till.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 200 g blåmusslor
  • 1 morot
  • det vita av 1 purjolök
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 1 liter fiskbuljong
  • 60 g oskalade räkor
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk smör
  • salt och vitpeppar
  • kryddgrönt till garnering

Gör så här

  1. Skölj och borsta blåmusslorna väl. Släng de musslor som inte sluter sig när de knackas lätt i bordet. Skala och ansa morot, purjolök och lök. Strimla moroten och skiva purjolöken. Förväll dem några minuter i kokande vatten. Hacka löken.
  2. Fräs blåmusslorna i en kastrull med olivoljan. Tillsätt schalottenlök, vitt vin och fiskbuljong. Koka upp och låt koka häftigt i 3 minuter, tills musslorna öppnar sig. Ta upp musslorna, sila spadet och låt det koka ihop med vispgrädden. Skumma, klicka i smöret och krydda med salt och peppar.
  3. Ta musslorna ur skalen och lägg i varm soppskål med räkorna och grönsakerna. Häll musselsoppan över och strö över kryddgrönt. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept