Hjort- och lammracks på grillen

Hjort- och lammracks på grillen
Foto: TV4

Hjort- och lammracks på grillen

Av: Sonja - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

29 ingredienser

Serveras med pocherade grönsaker och örtagårdssås.

Dryck: Gestos

Grilldressingen och salladen från förrätten hittar du i det här receptet:

Grillad halloumi på grönsaksbädd

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g hjortracks
  • 500 g lammrack
  • 250 g haricots verts, gröna bönor
  • 100 g broccoli
  • 200 g blomkål

Marinad till hjort

  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • 2 tsk persilja
  • 1 msk honung
  • 1 msk crema di balsamico
  • 2 msk färsk rosmarin
  • 1 msk kyndel
  • 1 msk timjan
  • 2 msk olivolja
  • citronpeppar

Marinad till lamm

  • 2 dl rött vin
  • 1 tsk citron, skalet, rivet
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 msk japansk soja
  • 2 msk örtagårdskrydda
  • 1 klyfta vitlök, krossad
  • 1 msk olja
  • vitpeppar, mald
  • malen svartpeppar

Vit ördagårdssås

  • 1 dl kvarg
  • 1,5 dl lätt crème fraiche
  • 1 tsk salt
  • 1 dl färska örtkryddor (timjan, basilika, kyndel, oregano mm)
  • 1 msk honung
  • 1 krm citronpeppar

Gör så här

  1. Blanda ingredienserna till marinaderna och gör örtagårdssåsen.
  2. Gnid in köttet och lägg att vila i 2-3 timmar i kylen och 30 min före grillning i rumstemperatur.
  3. Förväll hastigt broccoli och blomkåls buketter i lättsaltat vatten koka haricot verts 5 min, spola med kallt vatten
  4. Torka av köttet innan grillning och salta under grillning.
  5. Behåll grillmarinaden för att användas att pensla köttet med.
  6. Grilla hjortracks i ca 4 min på varje sida låt ej brännas, ska vara nästan genomstekt - lätt rosa men inte rött.
  7. Grilla lammrack ca 2 min på varje sida, ska vara rosa
  8. Pensla köttet med grillmarinaden under grillning.
  9. Lägg upp den sallad som är kvar från förrätten (se recept i tipsrutan) på tallrikens ena sida.
  10. Vänd racksen i färsk örtblanding.
  11. Lägg upp de pocherade grönsakerna och toppa med några nypor örtagårdskrydda.
  12. Ringla över lite av salladsdressingen.
  13. Ställ Hjortracks och lammracks mot varandra på tallriken.
  14. Servera med grilldressingen från förrätten (se tipsruta) och vit örtagårdssås.