Söndagsstek på skinka

Söndagsstek på skinka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Söndagsstek på skinka

8 ingredienser

Köp färsk skinka med nät, så behåller den formen fint medan den tillagas. Blomkålsbuketter, ärter och morötter är klassiska tillbehör.

Ingredienser

portioner
  • ca 1,3 kg färsk benfri skinka
  • salt
  • peppar
  • ca 1 tsk malen ingefära

Sås:

  • 3 dl steksky
  • 1-2 dl grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk tomatpuré

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175°. Gnid in köttet runtom med kryddorna. Lägg det i en stor ugnsform och sätt i en köttermometer. Stek på falsen under mitten tills termometern visar 75°. Ta upp köttet, linda in det i folie och låt det vila en stund.
  2. Lös upp skyn som har bildats i formen med ca 3 dl hett vatten. Sila ner den i en kastrull. Koka upp och red med mjölet utrört i grädden. Koka såsen 10 minuter. Rör ner tomatpuré och smaka av med salt och peppar.
  3. Skiva köttet och skeda över lite av såsen. Servera med valfria tillbehör.