Somrig Niçoise

Somrig Niçoise
Foto: TV4

Det här är världens godaste sommarlunch! För visst blir man hungrig, även om det är varmt ute. Det här är en sallad där man ska ha färskpotatis, haricots verts och ägg färdigkokta på lut i kylen, så går den snabbt att laga.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 kokta kalla färskpotatisar
  • 100 g kokta kalla haricots verts
  • 1 huvud isbergssallat
  • 4 tomater
  • 200 g tonfisk i olja
  • 2 hårdkokta ägg
  • 4 sardellfiléer
  • 8 svarta oliver
  • 2 msk hackad persilja
  • salt och malen svartpeppar
  • Dressing:
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk finhackad färsk timjan
  • bladen av 1 stjälk färsk körvel
  • 1 tsk dijonsenap
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk solrosolja
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 tsk rivet citronskal

Gör så här

  1. Dressing: Skala och hacka vitlöksklyftan fint. Hacka timjan och körvel. Tvätta citronen och strimla skalet. Pressa ut citronsaften. Blanda vitlök, timjan, körvel, senap, olja, vinäger, citronsaft och –skal till en dressing. Låt den vila svalt.
  2. Låt tonfisken rinna av i durkslag. Skölj sallaten och riv den i mindre bitar. Skiva potatisen. Blanda sallat, potatis och haricots verts och vänd ner hälften av dressingen. Skär tomaterna och äggen i klyftor.
  3. Lägg på tonfisk, tomatklyftor och äggklyftor på potatisblandningen. Lägg på sardellfiléerna och oliverna. Ringla över resten av dressingen, strö över persiljan och krydda med salt och peppar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept