I samarbete med Abba

Somrig & enkel matjestårta

20-25 m + vila i kyl
10 - 12
abba matjestårta
Foto: Angelica Söderberg
20-25 m + vila i kyl
10 - 12

Du behöver

  • 125 g smör
  • 200-250 g kavring
  • 4 gelatinblad
  • 250 g matjessillfiléer
  • 0,5 dl matjesspad
  • 6 dl gräddfil
  • 2 finhackade schalottenlökar

Dekoration

  • 2 knippen gräslök, hackad
  • 1 rödlök, finhackad

Gör så här

  1. Smält smöret. Smula ner kavringen i en mixer, tillsätt det smälta smöret och mixa ihop.
  2. Använd en form med löstagbar kant. Tyck ut brödmixen hårt i botten på formen.
  3. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  4. Strimla och skär sillen i små bitar och lägg i en bunke. Tillsätt sillspadet, gräddfilen och schalottenlöken.
  5. Krama ur vattnet från gelatinbladen. Lägg dem i en kastrull med 1-2 msk vatten och smält på svag värme. Ta kastrullen åt sidan och rör i ca 1 dl av gräddfilblandningen. Rör sedan ned detta i den stora bunken och rör om ordentligt.
  6. Häll gräddfilblandningen jämnt i formen med kavringen och ställ in i kylen. Dekorera tårtan med rödlök och gräslök innan servering. Ta bort kanterna på formen och servera tårtan på ett festligt fat.
Visa mer
Kommentera receptet
I samarbete med Abba

Fler goda recept

Fler från Abba

Visa alla recept från Abba