Roys jordgubbstårta

koket.se
Sommartårta med jordgubbsmousse och citronkräm
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Roys jordgubbstårta

20 ingredienser

1 dygn

Jordgubbstårta med citronkräm, jordgubbsmousse och vispad grädde. Underbart somrig och god! 

Missa inte Roys se & gör-film där han visar steg för steg hur du gör en perfekt tårtbotten.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Botten

  • 220 g ägg [4 st]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 60 g vetemjöl [1 dl]
  • 80 g potatismjöl [1 dl]
  • 5 g bakpulver [1 tsk]
  • 0,5 citron, zest

Citronkräm

  • 200 g citronsaft [2 dl]
  • 80 g äggula [4 st]
  • 100 g vatten [1 dl]
  • 170 g strösocker [2 dl]
  • 30 g majsstärkelse [0,5 dl]
  • 50 g osaltat smör

Jordgubbsmousse

  • 250 g frysta jordgubbar, tinade
  • 90 g florsocker [1,5 dl]
  • 300 g grädde [3 dl]
  • 3 gelatinblad

Garnering

  • fläderblomssaft, utspädd, till pensling
  • 600 g grädde, vispad
  • färska jordgubbar
  • ätbara blommor (jordgubbsblommor)

Gör så här

Botten

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg bakplåtspapper i botten av en rund form cirka 22-24 cm i diameter med löstagbar kant.
  2. Sikta vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en bunke. Värm på ägg och strösocker till fingervarmt i en kastrull, häll över i en bunke och vispa vitt och pösigt med en elvisp.
  3. Sikta i lite i taget av mjölblandningen i vispningen och rör om försiktigt med en slickepott till en slät smet, blanda i zest från en citron och häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen 20-23 min.
  4. Gör ett stickprov. Ta ut ur ugnen och vänd botten upp och ner på ett bakplåtspapper, låt
  5. ligga kvar i formen, låt svalna. Vänd upp botten, skär försiktigt längs med sidorna för att lossa den från formen och dela botten i 3 delar.

Citronkräm

  1. Blanda strösocker, maizena och äggula. Häll citron och vatten i en kastrull och tillsätt de andra ingredienserna utom smör. Koka upp och låt koka ett par minuter under ständig omrörning. Det ska bli tjockt och glansigt. Blanda i smör och låt krämen svalna.

Jordgubbsmousse

  1. Blötlägg gelatin i rikligt kallt vatten. Mixa jordgubbar med florsocker till en slät och fin puré med en mixer, häll 1 dl i en kastrull med gelatinbladen och värm tills gelatinet smälter, häll tillbaka det med resterande puré och rör runt ordentligt. Vispa grädden fluffig och blanda i jordgubbsblandningen i flera omgångar.

Montering

  1. Lägg en remsa med bakplåtspapper på insidan och botten av en springform 22-24 cm i diameter.
  2. Lägg i första botten, pensla ett tunt lager med flädersaft och sprid lite av citronkrämen i mitten av botten 1-2 cm från kanten. Lägg ett jämt lager med jordgubbsmousse över hela botten.
  3. Lägg på botten 2 och upprepa. Avsluta med sista botten. Ställ in i kylen eller frysen över natten. Ta ut och stryk upp med grädde och dekorera med massor av jordgubbar. Om du haft tårtan i frysen, låt den tina i kylen ca 6 h innan servering.