Sommarsoppa

Sommarsoppa
Foto: Joel Wåréus
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg
Margit Eliasson och Gunilla Lindeberg

Sommarsoppa

13 ingredienser

Ängamat eller sommarsoppa – kärt barn har många namn. Variera grönsaker och proportioner efter tillgång och smak. Detta är en soppa att laga sommartid.

1 portion innehåller: 124 kcal/518 kJ, 2 g fett, 4 g fibrer

Ingredienser

portioner
  • 0,5 blomkål
  • 3 morötter
  • 1 purjolök (liten)
  • 5 dl vatten
  • 1 tsk salt
  • 75 g sockerärtor (eller 1,5 dl ärtor)
  • ev 75-100 g bladspenat (eller mangold)
  • 4 dl mjölk
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 2,5 msk vetemjöl
  • persilja, finklippt
  • 1 äggula
  • 0,5 dl grädde

Gör så här

  1. Dela blomkålen i buketter. Skär morötter och purjolök i skivor.
  2. Koka upp vattnet och tillsätt salt, blomkål och morötter och låt koka i ca 5 minuter.
  3. Lägg i resten av grönsakerna och låt koka tills de är nätt och jämnt mjuka. Om du använder mangold eller spenat räcker det med att bara hetta upp den. Sila grönsakerna genom durkslag.
  4. Häll tillbaka spadet i kastrullen, tillsätt mjölken och låt koka upp. Blanda under tiden lite kall mjölk och mjölet i en redningsbägare.
  5. Häll redningen i soppan under omrörning, tillsätt buljongtärningen och låt koka i några minuter.
  6. Lägg i grönsakerna, strö över rikligt med persilja och servera.
  7. Soppan kan göras festligare genom att man till sist rör ner en äggula utrörd i 1/2 dl grädde. Efter det får soppan inte koka.