Sommarlaxsallad med gräslöksvinägrett

Sommarlaxsallad med gräslöksvinägrett
Foto: TV4

Förrätt eller lätt lunchrätt, det beror på hur mycket lax och grönt man lägger på tallriken. Välj gärna ett par sorters sallat vars färg och form kontrasterar. Laxen ska vara nystekt och ljummen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 skivor färsk lax à 60 g
  • salt och vitpeppar
  • 2 tsk smör
  • 250 g sallat
  • 4 rädisor
  • 4 små blomkålsbuketter
  • 10 cm slanggurka
  • 12 cocktailtomater
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 1,5 msk vatten
  • 2 krm salt
  • vitpeppar från kvarn
  • 3 msk oliv- eller matolja
  • 1 liten knippa gräslök

Gör så här

  1. Skölj och fördela sallaten vackert på stora tallrikar. Garnera med blomkål, rädisor, tomater och gurkstavar. Skär gräslöken smått.
  2. Vinägrett: Vispa samman vatten, vinäger, salt och peppar. Tillsätt oljan och kör ytterligare ett par tag. Tillsätt gräslöken. Stänk vinägretten över salladen.
  3. Krydda laxskivorna med salt och nymalen peppar och bräck dem i smöret i het panna någon minut på varje sida. Lägg överst på salladen och servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept