Sommarens godaste färskpotatis

Sommartoppen på recept.nu
Foto: Joel Wåreus

Visst är det gott med färskpotatis! Här hittar du massor av spännande recept och tips till de guldgula små knölarna.

Färskpotatisen finns mellan maj- och augusti i Sverige. Färskpotatis ska förvaras mörkt och svalt och gärna i kylskåp.

Om du vill odla potatis på balkongen eller uteplatsen, använd en stor kruka eller hink som inte släpper igenom ljus. Fyll hinken med cirka 10 centimeter jord. Sätt en eller flera förgrodda potatisar, beroende på hur stort kärlet är. Lägg på tillräckligt mycket jord så att potatisen täcks. Ställ soligt och varmt och ta gärna in kärlet över natten.

När blasten sedan visar sig, lägg tillräckligt med jord runt plantorna, potatisen får inte synas eller utsättas för ljus. Vattna potatisen vid torrt väder, ända tills den börjar blomma. En vecka efter blomningen är det dags att plocka upp de tidiga potatisarna.

Goda smakkompisar till kokt färskpotatis

Tips! Om du ska koka färskpotatis, låt den bara sjuda, inte koka, försiktigt i cirka 10-12 minuter. Prova gärna att koka färskpotatis tillsammans färska örter. Dill, persilja, basilika och mynta är några exempel på milda smaksättare.

Mer om potatis

Här kan du läsa om de olika sorterna, samt hur potatisen ska skördas.

Potatissallad

Smått och gott med färskpotatis