Marockansk kyckling

koket.se
Marockansk kyckling
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Marockansk kyckling

9 ingredienser

Kyckling i ugn med citroner, mortlad vitlök samt mynta och oliver.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6
  • 1,5-2 kg hel kyckling (ekologisk)
  • 3 citroner (ekologisk)
  • 2 msk honung, flytande
  • 4-5 klyftor vitlök
  • 3 salladslökar
  • 1 knippe färsk marockansk mynta
  • flingsalt
  • vitpeppar, ur kvarn
  • kalamataoliver

Gör så här

  1. Stycka kycklingen (de delar av kycklingen som blir över kan användas för att göra buljong). Dela filén i två delar.
  2. Lägg alla delar från kycklingen i en ugnsfastform med lock, gärna gjutjärn.
  3. Skala och hacka ner vitlök grovt och lägg i en mortel. Mängden vitlök kan justeras efter egen smak. Lägg i flingsalt i morteln och mosa vitlök och salt till en grov pasta, inte helt slät. Bryt ner marockansk mynta i morteln och mosa ihop med vitlökspastan. Häll i olivolja och rör runt lite lätt. Häll över vitlöksblandningen på kycklingen.
  4. Skölj citronerna och pressa citronsaft över kycklingen. Det som blir kvar av citronskalen kan även de läggas ner i grytan för extra syra.
  5. Ta vårlöken och dela den grovt med blasten kvar, tillsätt till kycklingen.
  6. Häll på lite extra flingsalt, peppar från kvarn och honung. Sist hälls oliverna över hela grytan.
  7. Lägg på locket och ställ in kycklingen i mitten av ugnen på 200 grader och låt stå i ca 60 minuter. Håll koll under tiden så kycklingen inte bränns vid eller blir torr.