Mandelrutor med hjortronsylt

POPULÄRT
Mandelrutor med hjortronsylt
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Mandelrutor med hjortronsylt

7 ingredienser

Den mjuka och söta kakan med krispig mandel möter den karaktäristiska hjortronsmaken - underbart!

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumsvarmt
  • 4,5 dl vetemjöl
  • 2 dl hjortronsylt
  • 50 g mandelspån

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Riv den skalade och skållade mandeln i en bunke.
  3. Tillsätt socker, vaniljsocker och smör samt vetemjöl.
  4. Knåda ihop detta till en mjuk boll.
  5. Ta upp degen på ett bakbord och knåda ut till en fyrkant.
  6. Kavla sedan ut degen mellan två bakplåtspapper till en stor rektangel, ca 1 cm tjock.
  7. Vänd sedan över det hela på en passande plåt.
  8. Dra försiktigt bort det översta bakplåtspappret.
  9. Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter.
  10. Under tiden värmer du hjortronsylten så att den blir trögflytande.
  11. Bred sedan ut sylten över kakan med en brödpensel och strö över flagad mandel.
  12. Grädda nu kakan i ytterligare 15 minuter.
  13. Låt kakan kallna innan du skär upp den i sneda rutor.