Kräftbouillabaisse från hav och sjö

koket.se
Kräftbouillabasse från hav och sjö
Foto: TV4/Alexander Kvist
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Kräftbouillabaisse från hav och sjö

18 ingredienser

30 min

Mustig skaldjursgryta med kräftor och blåmusslor. Smaksätt med tomater, lök och karamelliserade citroner.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg tomat
  • 0,5 krm fänkålsfrö
  • 3 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 purjolök
  • 1 knippe salladslök
  • 1 msk honung
  • 2 msk balsamvinäger
  • 4 dl vitt vin
  • 4 dl fiskbuljong
  • 1 fänkål
  • 3 citroner
  • 1 kg kokta svenska kräftor
  • 1 nät blåmusslor
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar (efter smak)
  • 1 knippe krondill

Gör så här

  1. Koka upp vatten i en stor kastrull, lägg i de hela tomaterna och låt sjuda i ca 2 min.
  2. Ta upp tomaterna och lägg dem genast i en skål med kallt vatten och därefter dra av skinnet.
  3. Värm upp olivoljan i en stor gryta och lägg i en nypa fänkålsfrön och låt dem rostas i oljan.
  4. Hacka lök, vitlök och fänkål och låt fräsa med en stund tills den blir mjuk i grytan.
  5. Hacka tomaterna grovt och låt även dem gå ner och sänk sen temperaturen lite.
  6. Häll i buljong, vin, honung och vinäger. Salta och peppra efter smak.
  7. Dela citronerna i halvor och bryn dem med den skurna sidan neråt i en het panna, citronerna ska nästan bli lite svarta på ytan för att de ska karamelliseras lite, sen ner i grytan.
  8. Ta en mixer och mixa lite grann i ett hörn av grytan en kort stund för att få en lite krämigare konsistens.
  9. Lägg i musslorna och ta bort dem som inte öppnar sig.
  10. Dela kräftorna på längden och lägg i dem sist, nu ska det inte koka mera utan bara värmas upp. Lägg i krondill som garnering.