Gnocchi med pastasås från grönsakslandet

koket.se
Gnocchi med pastasås från grönsakslandet
Foto: Tv4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Gnocchi med pastasås från grönsakslandet

21 ingredienser

Hemlagad potatisgnocchi med pastasås på zucchini, mangold, tomat, rödkål och pancetta. En riktig skördepasta!

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Gnocchi

  • 0,5 kg bakpotatis, färdigbakad i ugn (eller mjölig potatis)
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 msk parmesanost, finriven

Pastasås

  • 1 gul lök (eller 2 st färska)
  • 2 klyftor vitlök
  • pancetta (eller rökt bog)
  • 5 blad rödkål
  • 3 blad mangold
  • 2 blad grönkål
  • 2 blad krasse
  • 1 knippe färsk bladpersilja
  • 3 zucchini
  • 1,5 msk vit balsamvinäger
  • 3 zucchiniblommor
  • 1 tomat
  • parmesanost
  • hasselnötter, rostade
  • olivolja, att steka i
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

Gnocchi

  1. Börja med att sätt på en stor kastrull med rikligt med vatten. Koka upp vattnet och tillsätt salt.#
  2. Ta den bakade potatisen och dela den på hälften. Gröp ur eller skala potatisen. Lägg potatisen i en bunke och mosa med en potatissöt eller en potatispressare.
  3. Tillsätt äggula och blanda runt. Riv parmesan fint, mängd kan man ta lite efter smak och tycke. Tillsätt sedan vetemjöl. Om degen blir för blöt, tillsätt mer mjöl.
  4. Häll ut degen på ett mjölat bord. Knåda degen smidig, dela sedan upp den i fyra delar.
  5. Rulla ut degen till smala strängar, beroende på hur tjock man vill att gnocchin ska bli. Skär sedan upp ca 1 cm långa bitar av strängarna.
  6. När vattnet kokar, lägg i gnocchin. När gnocchin flyter upp till ytan är de klara, det brukar ta några minuter. När de är klara, lyft upp dem med hjälp av en hålslev eller pastaslev. Lägg gärna gnocchin på en kökshandduk och låt den rinna av lite.
  7. Skär upp pancetta, häll olivolja i en stekpanna. När oljan är varm, lägg i pancettan. Tillsätt sedan löken och vitlöken.
  8. Hacka zucchini grovt, tillsätt till pannan och rör runt. Hacka sedan rödkål, mangold, grönkål och krasse grovt och tillsätt till pannan och låt de steka med, tills de sjunker ihop.
  9. Häll på vit balsamico och låt det steka med en stund. Hacka bladpersilja grovt och strö över pannan. Salta och peppra.
  10. Hacka tomat och zucchiniblommor och lägg i pannan, rör runt. Till sist vänds även gnocchin ner i pastasåsen. Stäng av plattan och låt allt stå på eftervärme några minuter.
  11. Riv parmesan grovt över gnocchin. Strö även över rostade hasselnötter som hackats grovt (du kan rosta nötterna i ugnen eller i en torr stekpanna).