Färskosttårta med flädergelé, färska bär och grädde

ca 1 h
10 - 12 bitar
färskosttårta med flädergelé, färska bär och grädde
Foto: TV4/Alexander Kvist
ca 1 h
10 - 12 bitar

Du behöver

Mördeg

  • 2 dl vetemjöl
  • 100 g smör, rumstempererat i tärningar
  • 0,5 dl socker
  • 1 äggula
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl mandel

Fyllning

  • 500 g kesella
  • 3,5 dl florsocker
  • 3 äggulor
  • 0,75 dl vetemjöl
  • 1 ekologisk citron, rivet skal av
  • 3 äggvitor

Flädergelé

  • 3 dl fläderblomssaft (koncentrerad)
  • 3 gelatinblad

Gör så här

  1. Tårtbotten
    Finfördela mandeln i matberedare.
  2. Ha i tärnat smör, vetemjöl, socker, 1 äggula och salt.
  3. Kör i matberedare tills degen "klumpar" sig lite grann, då är den färdig.
  4. Klä en springform med degen och låt kanten upp i formen vara ca 3-4 cm hög.
  5. Förgrädda i ca 10 min i 175 grader.
  6. Fyllning
    Lägg kesellan i en skål och tillsätt florsockret, 3 äggulor och det rivna citronskalet, rör ihop.
  7. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i kesellablandningen.
  8. Fyll pajskalet med blandningen.
  9. Häll i fyllningen i det förgräddade pajskalet och grädda i ugn 175 grader i ca 50 min tills fyllningen fått en gyllene färg.
  10. Flädergelé
    Blötlägg gelatinbladen i vatten i ca 10 min.
  11. Värm saften i en kastrull (ska ej koka).
  12. Lägg i gelatinbladen och rör runt tills de smält.
  13. Häll gelen över den avsvalnade tårtan och ställ i kylskåp tills servering.
  14. Servering
    Garnera med färska bär av valfri sort och lättvispad grädde.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept