"Puffad" torskrygg med tomatsalsa

koket.se
 "Puffad" torskrygg med tomatsalsa
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

"Puffad" torskrygg med tomatsalsa

18 ingredienser

30-40 min

Friterad torskrygg serveras på en bädd av tomat- och potatissallad.

Se Ernst Kirchsteiger laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Tomatsalsa

  • ca 1 l blandade cocktailtomater
  • 1 knippe gräslök, hackad
  • ca 10-15 färskpotatisar, kokta
  • 1 msk honung
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • ca 0,5 dl olivolja
  • 1-2 blad spansk körvel (kan bytas mot torkad körvel)
  • 1-2 blad trädgårdssyra (kan bytas mot annat som bladsallad, basilika, rucola, spenat etc.)
  • salt
  • peppar

Friterad ”puffad” torskrygg

  • 4 bitar torskrygg, ca 200 g/pers (eller annan valfri vit fisk)
  • 0,5 l matolja

Frityrsmet

  • ca 2 dl öl (eller mineralvatten)
  • ca 2 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk salt

Servering

  • citron, klyftor

Gör så här

Tomatsalsa

  1. Dela tomaterna i kvartsbitar i en större skål.
  2. Tillsätt tomatpurén, honung, vinäger och olivolja och blanda väl.
  3. Lägg i den hackade gräslöken, spanskkörveln och trädgårdssyran.
  4. Skiva ner färskpotatisen. Salta och peppra efter smak. Serveras rumstempererad.

Friterad fisk

  1. Skär fisken i lagom stora portionsbitar.
  2. Blanda ingredienserna till frityrsmeten till konsistensen av en pannkakssmet.
  3. Kontrollera temperaturen på matoljan genom att lägga i en liten brödbit eller en klick av frityrsmeten som ska bli gyllenbrun.
  4. Doppa fiskbitarna i smeten och lägg ner i den upphettade matoljan. Ta upp dem när de fått färg och låt dem rinna av på hushållspapper. Detta ska göras så nära inpå servering som möjligt.
  5. Lägg gärna den friterade fisken uppe på tomatsalsan och garnera med citronklyftor.