Burgundisk gryta

Burgundisk gryta
Foto: TV4

Burgundisk gryta

Av: Solveig Ternström

Från: Klockan nio hos stjärnorna

17 ingredienser

50 min

Serveras med kokt potatis och grönsallad. Solveigs egna gryta! /Solveig Ternström

Solveigs vintips
2033 Santa Ana Malbec Shiraz
**
Solveig bjöd även på**

Yin Ki Ans Kimchi

Mårbackakaka

Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna

Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg marmorerat nötkött - helst högrev och uppfött i Sverige
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 1-2 matskedar smör
  • 1-2 klyftor vitlök
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk timjan
  • 1 krm svartpeppar (eller kryddpeppar)
  • 1-2 lagerblad
  • 1,5 dl rött vin
  • 5 dl vatten
  • Ett par nävar champinjon
  • 1,5 dl syltlök, inlagd
  • 1 msk majsstärkelse
  • salt (efter smak)
  • persilja (efter smak)

Gör så här

  1. Putsa och skär köttet i små tärningar cirka 2X2 cm.
  2. Skala och skär löken i klyftor och moroten i mindre bitar.
  3. Bryn köttet i lite fett i en stekpanna.
  4. Lägg över köttet i en gryta.
  5. Tillsätt pressad vitlök, tomatpuré smulad buljongtärning, kryddor och lök.
  6. Späd med vin och vatten.
  7. Låt grytan sjuda på svag värme under lock i cirka 1.5 timmar, eller tills köttet är mört.
  8. Fräs champinjonerna och lägg i grytan.
  9. Lägg i morötterna de sista 15 -20 minuterna.
  10. Rör ut maizena med lite vatten och blanda ner det under omrörning.
  11. Koka upp och smaka av.
  12. Klipp över persilja och servera med kokt potatis.