Solbullar

Solbullar
Foto: TV4

Solbullar

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

ca 2 h

Vaniljkrämsfyllda släta vetebullar med socker på toppen.

Tips! I det här receptet används en tredjedel av grunddegen. Använd gärna resten av degen till Äppelpajbullar och Pistagebullar.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner bullar

Grundrecept för söt vetedeg

  • 2,5 msk kardemummakärnor
  • 7,5 dl mjölk
  • 125 g jäst
  • 3,75 dl strösocker
  • 1,25 tsk salt
  • 375 g smör, mjukt
  • 2,5 ägg
  • 27-30 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 5 dl mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 1,5 dl strösocker
  • 7 äggulor
  • 1,5 dl majsstärkelse
  • 50 g smör, mjukt

Garnering

  • 180 g strösocker [à 2 dl]
  • smör, smält

Gör så här

Vetedeg

  1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
  3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg.
  4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.

Vaniljkräm

  1. Koka upp mjölk med delad och urskrapad vaniljstång i en kastrull. Lyft ur stången efter uppkoket.
  2. Vispa strösocker, äggula och majsstärkelse vitt och pösigt. Slå över den heta mjölken under vispning. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp under kraftig vispning, häll över i en kall skål när blandningen tjocknat ordentligt. Smält smöret i den varma krämen under vispning, fortsätt vispa tills krämen är slät.
  3. Kyl vaniljkrämen i ett isbad eller i kylskåp.
  4. Ta ut degen från bunken och dela upp i tre lika stora degar och knåda elastiskt.
  5. Degen delar du i 12 lika stora bitar och rullar dessa till bollar som du låter jäsa under duk. Jäs i ca 40 minuter.
  6. Fyll bullarna med vaniljkräm, använda en tyll så att du kan få in mycket kräm. Snåla inte, tänk på att man ska få lite vaniljkräm i varje tugga. Pensla bullarna med ägg och grädda 8-10 minuter i mitten av ugnen.
  7. När solbullarna svalnat något penslar du smält smör och rullar sidorna i socker, försök att undvika vaniljkrämen i mitten. Låt svalna på galler