Sojamarinerad lax på spett

Sojamarinerad lax på spett
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Sojamarinerad lax på spett

13 ingredienser

Snabblagat men mycket lyxigt. Sojamarinera laxen och servera på japanskt vis med sushiris, soja, wasabi och grönsaker. Gott till är riven rättika och fint strimlade rädisor.

Ingredienser

portioner
  • 600 g laxfilé, benfri
  • 2 msk sesamfrön
  • 1 vit rättika
  • några rädisor

Marinad:

  • 4 msk kinesisk soja
  • 2 msk sesamolja
  • 1 msk malen ingefära
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk wasabi

Sås:

  • 1 dl japansk soja
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk wasabi

Till servering:

  • sushiris, kokt

Gör så här

  1. Skär bort skinnet från laxen och ta bort alla småben. Skär därefter i 2 cm tjocka strimlor. Rör ihop kinesisk soja, sesamolja, ingefära, socker och wasabi till marinaden. Lägg i laxstrimlorna. Lägg grillspetten i blöt i vatten.
  2. Sås: Rör samman japansk soja, socker och wasabi.
  3. Torka av laxen. Trä upp laxen på pinnar. Grilla laxen någon minut på var sida. Strö över sesamfröna.