Karljohanconsommé

10

Du behöver

  • 150 g schalottenlök
  • 15 g vitlök
  • 400 g karljohansvamp
  • 150 g champinjoner
  • 100 g lufttorkad skinka
  • 2 dl vitt vin
  • 1 dl vitt portvin
  • 5 g timjan
  • 1 l kycklingfond
  • 2 dl äggvita
  • 100 g champinjoner
  • isbitar
  • 1 msk cognac
  • salt
  • peppar
  • karljohansvampolja

Gör så här

  1. Tärna schalottenlöken och finhacka vitlöken. Skär karljohansvamp och 150 g champinjoner i mindre bitar och tärna skinkan. Lägg alltsammans i en kastrull och tillsätt vin, portvin och timjan. Koka ihop till halva mängden. Slå på kycklingfond och koka på svag värme tills consommén får en kraftig smak. Sila och kyl ned den.
  2. Klara consommén genom att mixa äggvita och champinjoner, slå det i grytan. Låt consommén sjuda upp långsamt, rör försiktigt då och då. Tillsätt is för att fördröja uppkokningen. Dra consommén åt sidan när den sjudit upp och låt den därefter vila i 10 minuter. Lyft upp äggvitekakan som bildats. Sila genom chinoise. Ge consommén ytterliggare ett uppkok och sila därefter genom silduk. Smaka av med cognac, salt och peppar. Servera consommén varm i 10 glas. Droppa karljohansvampolja i varje glas.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept