Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönsaker, tomat, dillolja och bacon

koket.se
Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönsaker, tomat, dillolja och bacon
Foto: Sofie Gudmundsson
Sofie Gudmunsson
Sofie Gudmunsson

Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönsaker, tomat, dillolja och bacon

Av: Sofie Gudmundsson

Från: Sveriges mästerkock

20 ingredienser

45 m

Lyxig ugnsbakad torsk som serveras med vitvinssås, kokta grönsaker, bakade tomater, knaprigt bacon och hemgjord dillolja.

Se Sofie Gudmundsson laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Vinkokta grönsaker

  • 6 knippmorötter
  • 6 salladslökar (eller 1 späd purjolök)
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar

Sockersaltad torskrygg

  • 4 bitar torskrygg, med skinn
  • 2 dl strösocker
  • 2 dl salt
  • 1 purjolöksblad

Dillolja

  • 0,5 dl dill, plockad
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja smaksatt med krondill (eller olivolja)
  • 0,5 citron, skal
  • 1 tsk citron, saft
  • salt
  • peppar

Till servering

  • ca 16 körsbärstomater
  • 140 g bacon, fint hackad
  • några kvistar dill, plockad

Gör så här

Ugnsbakade tomater

  1. Värm ugnen till 150 grader. Baka cocktailtomaterna i 30 minuter.

Vinkokta grönsaker

  1. Rensa, skala och skär ned morötterna och purjolöken i jämnlånga stavar. Koka upp vatten och vin.
  2. Lägg ned morötterna och löken i det kokande vin/vattnet. Slå ned värmen så att det är precis på kokpunkten. Grönsakerna mår inte bra av att kokas utan skall sjudas. Känn på grönsakerna med en vass kniv eller sticka. Löken går mycket snabbare än morötterna. Ta upp grönsakerna när de är al dente. Låt vätskan sjuda ned till ca 2 dl, slå på grädden och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.

Sockersaltad torskrygg

  1. Blanda socker och salt. Täck torskryggen med socker- och saltblandningen. Låt det vila i ca 15 min.
  2. Stek fisken med skinnsidan nedåt tills det släpper från pannan. Lägg in fisken i ugnen på 150 grader och sätt i en stektermometer. Lägg även in ett purjolöksblad som du låter bli riktigt bränt. När fisken har en innertemperatur på 46 grader, ta ut fisken och låt den vila i ca 5 min.

Dillolja

  1. Mixa alla ingredienserna till en jämn olja, smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citronsaft.

Bacon

  1. Knaperstek baconet.

Montering/uppläggning

  1. Börja med att lägga grönsakerna på en rad i mitten på tallriken. Lägg torskryggen ovanpå. Häll såsen i botten på tallriken, ej över fisken. Skumma eventuellt upp såsen med en stavmixer och lägg ett moln av skum uppe på fisken. Lägg någon tomat uppe på fisken och några på tallriken. Strössla över bacon och bitar av det brända purjolöksbladet. Ringla lite av dillolja i såsen och toppa slutligen med några dillkvistar.