Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönsaker, tomat, dillolja och bacon

45 m
4
Sockersaltad torskrygg med vinkokta grönsaker, tomat, dillolja och bacon
Foto: Sofie Gudmundsson
45 m
4

Du behöver

Vinkokta grönsaker

  • 6 knippmorötter
  • 6 salladslökar eller 1 späd purjolök
  • 3 dl vatten
  • 2 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • salt och peppar

Sockersaltad torskrygg

  • 4 bitar torskrygg med skinn
  • 2 dl socker
  • 2 dl salt
  • 1 purjolöksblad

Dillolja

  • 0,5 dl dill, plockad
  • 0,5 dl kallpressad rapsolja smaksatt med krondill (eller olivolja)
  • 0,5 citron, skal
  • 1 tsk citronsaft
  • salt och peppar

Till servering

  • ca 16 cocktailtomater
  • 140 g bacon, fint hackad
  • några kvistar dill, plockad

Gör så här

  1. Ugnsbakade tomater
    Värm ugnen till 150 grader. Baka cocktailtomaterna i 30 minuter.
  2. Vinkokta grönsaker
    Rensa, skala och skär ned morötterna och purjolöken i jämnlånga stavar. Koka upp vatten och vin.
  3. Lägg ned morötterna och löken i det kokande vin/vattnet. Slå ned värmen så att det är precis på kokpunkten. Grönsakerna mår inte bra av att kokas utan skall sjudas. Känn på grönsakerna med en vass kniv eller sticka. Löken går mycket snabbare än morötterna. Ta upp grönsakerna när de är al dente. Låt vätskan sjuda ned till ca 2 dl, slå på grädden och låt det koka ihop. Smaka av med salt och peppar.
  4. Sockersaltad torskrygg
    Blanda socker och salt. Täck torskryggen med socker- och saltblandningen. Låt det vila i ca 15 min.
  5. Stek fisken med skinnsidan nedåt tills det släpper från pannan. Lägg in fisken i ugnen på 150 grader och sätt i en stektermometer. Lägg även in ett purjolöksblad som du låter bli riktigt bränt. När fisken har en innertemperatur på 46 grader, ta ut fisken och låt den vila i ca 5 min.
  6. Dillolja
    Mixa alla ingredienserna till en jämn olja, smaka av med salt och peppar och eventuellt mer citronsaft.
  7. Bacon
    Knaperstek baconet.
  8. Montering/uppläggning
    Börja med att lägga grönsakerna på en rad i mitten på tallriken. Lägg torskryggen ovanpå. Häll såsen i botten på tallriken, ej över fisken. Skumma eventuellt upp såsen med en stavmixer och lägg ett moln av skum uppe på fisken. Lägg någon tomat uppe på fisken och några på tallriken. Strössla över bacon och bitar av det brända purjolöksbladet. Ringla lite av dillolja i såsen och toppa slutligen med några dillkvistar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept