Sockerbullar med vaniljsmör

30 m + 1,5 h
20 bullar
Sockerbullar med vaniljsmör
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
30 m + 1,5 h
20 bullar

Du behöver

Vetedeg

  • 50 g färsk jäst
  • 2 tsk kardemummakärnor, stötta
  • 4 dl mjölk
  • 150 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 ägg
  • 10-12 dl vetemjöl

Vaniljsmör

  • 125 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 2 tsk äkta vaniljsocker

Garnering

  • 1 ägg
  • 3 msk sirap
  • 0,5 dl vatten
  • strösocker

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Mortla kardemummakärnor fint i en mortel.
  2. Värm mjölk och smör tillsammans med kardemummakärnor tills det är fingervarmt (37 grader) och slå över jästen så att den löser sig. Rör därefter ner socker, salt, strösocker och ägg. Rör ner lite vetemjöl åt gången och arbeta degen tills du fått en slät och fin deg.
  3. Jäs degen under bakhandduk i minst 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Rör ihop rumsvarmt smör, socker och vaniljsocker.
  5. Dela degen i två delar och dela sedan dem till 20 st bitar. Rulla bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, gör en lite grop i mitten och tryck in lite vaniljsmör. Låt jäsa i 30 minuter.
  6. Pensla bullarna med ett uppvispat ägg och grädda sedan i mitten av ugnen i 7-10 minuter. Blanda ihop sirap och vatten.
  7. Efter gräddningen pensla bullarna med vattensirapen och rulla sedan i strösocker, låt svalna på ett galler.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept