Snöägg i vaniljsås, Magnus Johanssons recept

Klassisk fransk dessert med sjudna marängägg som serveras med hemgjord karamell och vaniljsås

17 april 2017
6

Du behöver

Vaniljsås

  • 250 g mjölk
  • 250 g grädde
  • 1 vaniljstång
  • 60 g äggula
  • 50 g råsocker

Snöägg

  • 180 g äggvita (ca 4,5 st)
  • 10 g citronsaft (ca 1 msk)
  • 50 g socker (ca 3 msk)
  • 200 g socker (ca 2,25 dl)
  • 500 g mjölk (ca 5 dl)
  • 0,5 vaniljstång

Till karamellen

  • 250 g socker (ca 3 dl)
  • 10 g citronsaft (ca 1 msk)
  • 1 dl vatten

Servering

  • 100 g färska blandade bär (ca 2 dl)
  • 50 g rostad hyvlad mandel (ca 1 dl)

Gör så här

  1. Vaniljsås
    Koka upp grädde och mjölk med vaniljstången.
  2. Vispa äggula och socker luftigt .
  3. När mjölkblandningen kokat upp slå den över äggulevispet och blanda väl. Häll sedan tillbaka i kastrullen och sjud såsen till 82 grader.
  4. Häll över i bunke och ställ sedan bunken med såsen i vattenbad att svalna. Låt svälla, gärna över natten.
  5. Snöägg
    Vispa äggvita, citronsaft och 50 g av sockret tills vitan börjar lyfta då tillsätts resterande mängd socker och fortsätt vispa till du har en krämig fast maräng. Spritsa upp som ägg med hjälp av en spritspåse på bakplåtspapper. Sjud sedan upp mjölken med vaniljsång och lägg ned äggen i den sjudande mjölken till äggvitan har koagulerat. Dom börjar kännas fasta i konsistensen. Tag då upp äggen med hjälp av en hålslev.
  6. Karamell
    Häll socker, citronsaft och vatten i en kastrull och koka karamellen till 180 grader. Sätt ned kastrullen direkt i ett vattenbad så koket avstannar, håll kvar ca 1 minut i vattenbadet.
  7. Servering
    Häll upp vaniljsås i djupa tallrikar och lägg 2 ägg i varje tallrik och ringla den kokta karamellen över snöäggen. Dekorera med bären och mandel.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept