Snapsessens på 4 vis

Snapsessens på 4 vis
Foto: TV4
Ernst Kirchsteiger
Ernst Kirchsteiger

Snapsessens på 4 vis

11 ingredienser

Ernst Kirchsteiger tipsar om hur du på 4 enkla vis kan smaksätta din snaps. Svartvinbär, fläder, malört eller körvel- och mynta. Vilken smak väljer du?

Ingredienser

Svartvinbärsessens

  • 10 svartvinbärsblad
  • vodka (eller brännvin)

fläderessens

  • 5 fläderblommor, utan stjälkar
  • 10 blad citronmeliss (hjärtansfröjd)
  • renat

Malörtsessence

  • 0,5 dl toppar från malörtskvistar
  • 2 msk hel kummin
  • renat

Körvel- och myntaessens

  • 1 dl frökapslar från spansk körvel
  • 10 blad marockansk mynta
  • renat

Gör så här

Svartvinbärsessens

  1. Hacka vinbärsbladen och lägg dem i en liten glasburk. Fyll på med vodka/brännvin så att det täcker bladen.
  2. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. (Sila ej genom kaffefilter då en del av smakerna försvinner.) Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.

Fläderessens

  1. Hacka bladen och blommorna och lägg dem i en liten glasburk och täck med renat.
  2. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.

Malörtsessens

  1. Hacka malörtsbladen. Lägg dem i en liten glasburk tillsammans med kumminfrö.
  2. Täck med Renat. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.

Körvel- och myntaessens

  1. Hacka frökapslarna och myntabladen. Täck med renat Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak.
  2. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.Tips! Körvel- och myntaessensen kan med fördel användas i matlagning. Till t ex kyckling som smaksättare.