Snapsessens på 4 vis

Snapsessens på 4 vis
Foto: TV4

Ernst Kirchsteiger tipsar om hur du på 4 enkla vis kan smaksätta din snaps. Svartvinbär, fläder, malört eller körvel- och mynta. Vilken smak väljer du?

11 augusti 2016
Visa mer

Du behöver

Svartvinbärsessens

  • 10 svartvinbärsblad
  • vodka eller brännvin

Fläderessens

  • 5 fläderblommor utan stjälkar
  • 10 blad citronmeliss (hjärtansfröjd)
  • renat

Malörtsessence

  • 0,5 dl toppar från malörtskvistar
  • 2 msk kumminfrön
  • renat

Körvel- och myntaessens

  • 1 dl frökapslar från spansk körvel
  • 10 blad marockansk mynta.
  • renat

Gör så här

  1. Svartvinbärsessens
    Hacka vinbärsbladen och lägg dem i en liten glasburk. Fyll på med vodka/brännvin så att det täcker bladen.
  2. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. (Sila ej genom kaffefilter då en del av smakerna försvinner.) Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
  3. Fläderessens
    Hacka bladen och blommorna och lägg dem i en liten glasburk och täck med renat.
  4. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
  5. Malörtsessens
    Hacka malörtsbladen. Lägg dem i en liten glasburk tillsammans med kumminfrö.
  6. Täck med Renat. Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.
  7. Körvel- och myntaessens
    Hacka frökapslarna och myntabladen. Täck med renat Låt dra i allt mellan 2-4 veckor efter tycke och smak.
  8. Sila av essensen med en finmaskig sil. Obs ej kaffefilter då en del av smakerna försvinner. Tillsätt essensen till så mycket sprit som önskas.Tips! Körvel- och myntaessensen kan med fördel användas i matlagning. Till t ex kyckling som smaksättare.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept