Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad

koket.se
Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Snabbrimmad lax med krämig dillpotatis och fänkålssallad

18 ingredienser

25 m

En riktig klassiker, här lagad på Tom Sjöstedts vis. Rimmad lax med kokt potatis i krämig dillsås samt senapsdressad fänkålssallad. 

Tänk på att välja lax som går att äta rå (eller frys den minst 48 h innan tillagning).

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

lax

  • 600 g laxfilé, mittbiten (av hög kvalitet)
  • salt

Krämig dillpotatis

  • 600 g potatis, skalad och kokt
  • 3 dl crème fraîche
  • 1 dl dill, grovhackad
  • 0,5 citron, färskpressad
  • salt

Fänkålsallad med senap

  • 1 fänkål
  • 1 knippe rucolasallad
  • 1 knippe senapsört
  • 1 msk grovkornig senap
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 tsk matolja
  • 1 tsk vinäger
  • salt
  • svartpeppar

Garnering

  • dill
  • svartpeppar

Gör så här

Lax

  1. Skiva laxen i tunna bitar salta och låt stå ca 20 minuter. Torka av laxen innan servering.

Krämig dillpotatis

  1. Koka upp crème fraiche och potatis. Smaka av med citron och salt. Lägg i dillen precis vid servering. Om den blir tjock så späd ev med lite vatten.

Fänkålsallad med senap

  1. Skiva fänkålen tunt på mandolin och blanda ihop med övriga ingredienser. Smaka av med salt och peppar.