Snabb källarfranska

Snabb källarfranska
Foto: TV4

Riktigt snabbakade bröd som faktiskt känns nybakta i flera dagar. Du kan förenkla genom att inte rulla bullarna utan bara skära dem i lagom stora och lite oregelbundna bitar.

26 januari 2009
Visa mer

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk olja
  • 7 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Deg: Värm mjölken tills den är fingerljummen. Smula i jästen och rör tills jästen löst sig. Rör i salt, olja och havregryn. Arbeta in vetemjöl. Arbeta kraftigt i 5 minuter med maskin eller 10 minuter med handkraft tills degen är slät och jämn.
  2. Låt jäsa övertäckt i 20 minuter tills degen nästan jäst till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda några kraftiga tag. Platta eller kavla ut till en platta. Rulla ihop. Skär degen i 12-16 bitar. Lägg på en plåt. Jäs övertäckt i ca 20-30 minuter.
  3. Värm ugnen till 250°. När degen reser sig snabbt efter ett lätt tryck med pekfingret är det dags att grädda bröden. Sätt in bröden, sänk till 200° och grädda till vacker färg i ca 15 minuter. Låt svalna under en handduk för mjuk skorpa.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept