Smulpaj med rabarber och smultron

Smulpaj med rabarber och smultron
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smulpaj med rabarber och smultron

11 ingredienser

Försommargodis med rabarber och de första smultronen. En smulpaj med vispgrädde smakar lika gott på båten, i bersån eller vid stranden. du behöver en pajform med ca 25 cm diameter.

Ingredienser

portioner
  • 150 g smör
  • 1 msk strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk vatten, kallt
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 8-10 spröda rabarberstjälkar
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 msk potatismjöl
  • 1 msk malen kanel

Till servering:

  • smultron, nyplockade, till dekoration
  • 2 dl grädde, vispad

Gör så här

  1. Nyp ihop smör, socker och vetemjöl till degen. tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg den att vila i kylskåp en timme.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skölj och skär rabarbern i mindre bitar. Kavla ut 2/3 av degen till pajbottnen och klä formen. Nagga bottnen med en gaffel. Lägg i rabarbern. Blanda socker, potatismjöl och kanel och strö över. Smula sedan över resten av degen. vispa upp ägget och pensla ytan. Grädda i 20-25 minuter tills pajen fått gyllenbrun färg och rabarbern mjuknat.
  3. Rensa smultronen och lägg dem runt kanten på den färdiga pajen. Vispa grädden och servera pajen ljummen med smultronen och vispad grädde.