Smörstekta gädd- och räkbullar med basilikamajonnäs och syrliga rödbetor

Från Nyhetsmorgon

Claes Claessons recept på smörstekta gädd- och räkbullar med basilikamajonnäs och syrliga rödbetor.

19 juli 2015
Visa mer

Du behöver

  • 50 g smör till stekning
  • 500 g tärnad och välkyld gäddfilé
  • 2 ägg
  • 1 knivsudd cayenpeppar
  • 0,13 tsk mald fänkål
  • 5 varv på svartpepparkvarnen
  • salt
  • 2 dl vispgrädde
  • 100 g grovt hackade räkor
  • 2 skalade och fint skivade råa rödbetor (skiva med osthyvel eller mandolin)

Basilika-majonnäs

  • 1 äggula
  • 0,5 tsk dijonsenap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk vatten
  • 2 msk basilika, hackad
  • 6 varv på svartpepparkvarnen
  • salt
  • neutral olja

Dressing/marinad

  • 2 msk bra matolja
  • 0,5 citron
  • 0,25 tsk fänkålsfrön
  • 4 varv på svartpepparkvarnen
  • salt

Garnityr

  • 0,5 citron (4 klyftor)
  • 2 msk strimlad basilka

Gör så här

  1. Mixa gäddfilé, ägg, cayennepeppar, fänkål, svartpeppar och salt i en matberedare tills det blir en slät jämn smet. Fortsätt mixa och häll i grädden i en tunn jämn stråle. Sluta mixa och vänd i de grovhackade räkorna och kyl.
  2. Gör basilika-majonnäs genom att mixa äggula, dijonsenap, rödvinsvinäger, vatten, basilika,svartpeppar och salt i en bunke med en stavmixer. Fortsätt mixa och häll försiktigt i oljan i en tunn stråle. Smaka av.
  3. Blanda matolja, citron, fänkålsfrön, svartpeppar och salt. Dressingen blandas sedan med rödbetorna och låt dra minst 10 minuter innan servering.
  4. Hetta upp en panna på medelvärme. Bryn smöret och trilla i en kronas storlek på gäddräkbullarna. Stek cirka 1,5 minut på var sida. Lägg dem på hushållspapper.
  5. Fyll en stor vit tallrik med rödbetsskivorna och lägg upp gäddräkbullarna lite huller om buller på. Klicka över basilika-majonnäsen lite snyggt. Sprinkla över basilika-strimlorna och en citronklyfta. Servera direkt, gärna med ett gott ljust bröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept