Smörstekt abborre med skirat dillsmör och risotto

Smörstekt abborre med skirat dillsmör och risotto
Foto: TV4

Smörstekt abborre med skirat dillsmör och risotto

Av: Albin - Skara

Från: Halv åtta hos mig

15 ingredienser

Stekt abborre serveras med krämig risotto, dillsmör och citronslungade grönsaker.

Dryck: 

  • Kolsyrat vatten med fläderkaraktär och citron
  • Citronerat vatten
  • En kanna mjölk

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Risotto

  • 1 gul lök, finhackad (liten)
  • 0,5 dl rapsolja
  • 2 dl arborioris
  • 7,5 dl grönsaksbuljong, varm
  • 100 g västerbottensost eller prästost, riven

Citronslungade grönsaker

  • 400 g blandade gröna grönsaker - ex broccoli, sparris, sockerärtor, sojabönor, gröna krispiga salladsblad
  • 0,5 citron, skalet och saften
  • 0,5 dl rapsolja
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar

Smörstekt abborre

  • 600 g abborrfiléer med skinn
  • smör, till stekning

Skirat dillsmör

  • 100 g smör
  • 1-2 schalottenlökar, finhackade
  • 0,5 knippe dill, finskuren

Gör så här

Risotto

  1. Fräs löken mjuk i en tjockbottnad och vid kastrull, utan att den tar färg i oljan. Vänd ner riset och höj värmen något och rör tills riset blandat sig väl med löken och känns torrt. Detta tar några minuter.
  2. Sänk värmen och något tillsätt ca en tredjedel av den varma buljongen. Rör sakta tills riset absorberat buljongen, tillsätt sedan 1-2 dl i taget. Risotton ska koka lugnt och rör om ofta. Det tar ca 15 minuter att koka ihop och bli klart. Risotton ska vara lite lös när den är klar. Dra av kastrullen och rör ner osten. Låt risotton vila några minuter under lock innan den serveras.

Citronslungade grönsaker

  1. Skär grönsakerna i bitar och förväll grönsakerna (ej salladen) genom att hälla kokt vatten över dem. Blanda det finrivna citronskalet, olja, salt och peppar i en stor bunke, pressa ut saften ur den halva citronen, smaka dig fram till hur mycket. Slunga grönsakerna i oljeblandningen.

Smörstekt abborre

  1. Stek fisken snabbt i smör, någon minut per sida.

Skirat dillsmör

  1. Smält smöret i kastrull utan att bränna. Häll över smöret i en kanna och låt stå en liten stund, så att det "grumliga" lägger sig på botten. Häll av den klara delen av smöret och spara det ”grumliga”. Fräs löken i det ”grumliga” smöret så att den blir mjuk utan att den tar färg. Blanda ner dillen i löken.

Servering

  1. Lägg upp den nystekta fisken på tallriken, lägg på dill- och lökröran och häll över det skirade smöret. Servera med risotto och grönsaker.