Smörgåstårta med räkor och lax

Smörgåstårta med räkor och lax
Foto: TV4

Smörgåstårta är ett säkert kort vid mottagningar då många snabbt ska serveras. Allt i ett. Förbered fram till garnering och låt den vila i kylen. Då hinner smörgåstårtan bli saftig.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 12 skivor landgångsbröd, vitt
  • 2 askar mjukost, naturell
  • 1 burk tonfisk i olja, 185g
  • 150 g lax, rökt
  • 1-1,5 dl vispgrädde
  • riven pepparrot
  • 100 g skinka, kokt
  • 1 tub böcklingpastej
  • 50-75 g leverpastej, bakad
  • 1 dl majonnäs
  • 4-5 st tomater
  • 20 st vindruvor
  • 1 ask mimosasallad, ca 175 g
  • 200-300 g räkor
  • 0,5 liten burk mandarinklyftor
  • 1 st citron
  • persilja
  • tandpetare

Gör så här

  1. Tårtan görs i fyra lager med tre kantskurna landgångsbröd i varje. Placera brödskivorna med långsidorna mot varandra och bred den med naturell mjukost.
  2. Blanda tonfisken med hälften av den rökta laxen, skuren smått till en bredbar pasta. Bred den över mjukosten.
  3. Bred ytterligare tre skivor bröd med mjukost och lägg dem med den breda sidan nedåt över fyllningen.
  4. Vispa upp grädden och smaksätt den med pepparrot.
  5. Finhacka skinkan och blanda ned. Bred detta över brödet och lägg tre obredda brödskivor över.
  6. Nästa lager breds med en blandning av böcklingpastej, leverpastej och så mycket majonnäs att det blir en smidig konsistens. Täck sedan med de tre sista brödskivorna.
  7. Slå in tårtbottnen i plastfilm och låt den ligga i kylen till nästa dag. Bred mjukost runt kanterna och ovanpå tårtan. Garnera kanten med fina bitar av rökt lax.
  8. Runt kanten på ovansidan läggs tätt med tomatklyftor som sticks fast i tårtan med tandpetare. Överst på tandpetaren sätts en vindruva.
  9. Fyll sedan ovansidan med mimosasallad och garnera med skalade räkor, mandarinklyftor, citronskivor och persilja. Det är viktigt att tomaterna sticks fast ordentligt, annars glider mimosasalladen ned.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept