Smörgåsbakelse rávddo

2h 30m
4
Smörgåsbakelse rávddo
Foto: Tv4

Lyxig smörgåsbakelse med gravad fjällröding och Kalix löjrom

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

11 april 2017
Så väljer du ekorätt i fiskdisken
2h 30m
4

Du behöver

Smörgåsbakelse

  • 6 skivor formbröd
  • 1 msk majonnäs
  • 3-4 msk créme fraiche
  • 0,5 äpple, grönt och syrligt
  • 1 msk pepparrotsost
  • 1 tsk kvannefrö, malt ( kan uteslutas)
  • 3 enbär, finkrossade
  • 150 g gravad fjällröding
  • 1 msk fänkål, hackad
  • 1 nypa rörsocker
  • 1 msk gräslök, hackad
  • 1 msk rödlök, hackad
  • 1 msk dill, hackad
  • pepparrot, färsk

Rårörda lingon

  • 1 msk lingon, färska
  • 1 tsk socker eller 1 msk björkbladssirap

Dillcitronette, till garnering

  • 0,5 dl olivolja
  • dill, liten knippe
  • 1 klyfta citron, pressad

Servering

  • 80 g löjrom

Gör så här

  1. Smörgåsbakelse
    Blanda créme fraiche, majonnäs, och pepparrotsost
  2. Blanda i ca hälften av rödingen, finhackad.
  3. Finhacka en halv liten rödlök.
  4. Hacka gräslök, fänkål och äpple.
  5. Mortla enbär, kvannefrön och rörsocker.
  6. Lägg samman allt ovanstående i en bunke, blanda om och smaka av med salt och peppar.
  7. Gör runda bitar av brödet med t.ex. ett glas, lagom blir ca 6-7 cm i diameter. Lägg fyra runda bröd på en liten bricka. Lägg en matsked av röran på varje bröd, toppa med en skiva bröd och sedan en matsked röra uppe på den.
  8. Garnera med resten av den gravade fjällröding och dill. Plasta in brickan och sätt in i kyl i 2 timmar.
  9. Rårörda lingon
    Rör samman lingonen och sockret (eller björkblads sirapen) och låt stå till servering.
  10. Dillcitronette
    Kör ingredienserna till citronetten i mixer, och låt stå.   Vid servering lägg upp en bakelse på ett fat. Garnera med löjrom, rårörda lingon, lite riven pepparrot och droppa dillcitronette runt bakelsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept