Smörgåsbakelse med skagenröra och lax

Smörgåsbakelse med skagenröra och lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smörgåsbakelse med skagenröra och lax

17 ingredienser

Det här är riktig lyx! Både skagenröra och laxröra på samma läckra bakelse. Servera som förrätt eller gör många och servera som drinktilltugg.

Ingredienser

portioner
  • 12 skivor vitt formbröd

Skagenröra:

  • 200 g skalade räkor
  • 1 dl dill, finhackad
  • 0,5 citron
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche

Laxröra:

  • 200 g rökt lax
  • 1 dl dill, finhackad
  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche

Att klä bakelsen med:

  • 1 dl majonnäs
  • 0,5 dl crème fraîche
  • 1 dl persilja, hackad
  • salt
  • vitpeppar
  • 4 strimlor av rökt lax
  • 80 g ishavsrom

Gör så här

  1. Skagenröra: Finhacka dill och blanda med majonnäs och crème fraiche till en jämn smet. Hacka räkorna och rör ner. Pressa saften ur citronen. Krydda med citronsaft, salt och peppar.
  2. Laxröra: Finhacka dill och blanda med majonnäs och crème fraiche till en jämn smet. Strimla laxen och vänd ner, krydda med salt och peppar.
  3. Rör ihop crème fraiche och majonnäs att klä bakelsen med, krydda med salt och peppar. Tryck ut runda cirklar ur brödskivorna med ett glas. Lägg skagenröra på en av cirklarna, lägg på en skiva bröd och lägg på laxröra. Avsluta med en sista brödskiva som lock och bre crème fraiche- och majonnäsblandningen på och runt om bakelsen. Rulla den sedan i hackad persilja.