Smördegspaj med marinerad lax och fetaost

Smördegspaj med marinerad lax och fetaost
Foto: TV4

Laga en läcker paj av färdigköpt smördeg, kyld eller fryst. Enklast går det med den runda sorten. Servera pajen ljummen med en krispig blandad sallad.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 rund smördeg
  • 500 g laxfilé
  • Marinad:
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 1 krm mejram
  • 1 krm basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pressad lime- eller citronsaft
  • Fyllning:
  • 6 tomater
  • 200 g fetaost
  • 2 vårlökar
  • 100 g sockerärter
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Blanda samman paprika, rosmarin, oregano, mejram och basilika. Klappa in blandningen i laxen. Skeda över oljan, strö över salt och pressa över citron eller lime. Baka laxen i ugnen tills den är genomkokt. Det tar ca 30 minuter, beroende på laxens tjocklek. Ta ut ur ugnen, låt svalna och dela i mindre bitar.
  2. Höj ugnsvärmen till 175°. Klä en form, 25 cm diameter, med smördegen. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda skalet i 15 minuter.
  3. Höj ugnsvärmen till 200°. Ansa och skär vårlöken i mindre bitar, ansa sockerärterna och kryssa tomaterna i toppen. Ställ tomaterna i skalet och fördela lax, ost, vårlök och sockerärter runt om. Vispa ihop äggen med mjöl, grädde och mjölk, krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda i 35-45 minuter, tills den stannat. Täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept