Smördegspaj med marinerad lax och fetaost

Smördegspaj med marinerad lax och fetaost
Foto: TV4

Laga en läcker paj av färdigköpt smördeg, kyld eller fryst. Enklast går det med den runda sorten. Servera pajen ljummen med en krispig blandad sallad.

26 januari 2009
6

Du behöver

  • 1 rund smördeg
  • 500 g laxfilé
  • Marinad:
  • 1 krm paprikapulver
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm oregano
  • 1 krm mejram
  • 1 krm basilika
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk pressad lime- eller citronsaft
  • Fyllning:
  • 6 tomater
  • 200 g fetaost
  • 2 vårlökar
  • 100 g sockerärter
  • 4 ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 dl riven ost
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 125°. Blanda samman paprika, rosmarin, oregano, mejram och basilika. Klappa in blandningen i laxen. Skeda över oljan, strö över salt och pressa över citron eller lime. Baka laxen i ugnen tills den är genomkokt. Det tar ca 30 minuter, beroende på laxens tjocklek. Ta ut ur ugnen, låt svalna och dela i mindre bitar.
  2. Höj ugnsvärmen till 175°. Klä en form, 25 cm diameter, med smördegen. Nagga bottnen med en gaffel och förgrädda skalet i 15 minuter.
  3. Höj ugnsvärmen till 200°. Ansa och skär vårlöken i mindre bitar, ansa sockerärterna och kryssa tomaterna i toppen. Ställ tomaterna i skalet och fördela lax, ost, vårlök och sockerärter runt om. Vispa ihop äggen med mjöl, grädde och mjölk, krydda med salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet och grädda i 35-45 minuter, tills den stannat. Täck eventuellt med folie mot slutet av gräddningen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept