Smördegsinbakad fläskfilé med champinjonsås och potatisgratäng

Smördegsinbakad fläskfilé med champinjonsås och potatisgratäng
Foto: TV4

Smördegsinbakad fläskfilé med champinjonsås och potatisgratäng

Av: Amanda - Lidköping

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

1,5 h

Traditionell varmrätt med fläskfilé inbakad i smördeg, gräddig potatisgratäng och svampsås.

Dryckestips: Lindemans Cawarra (6445)

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Smördegsinbakad fläskfilé

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk smör
  • 1 smördeg, kyld, rulle
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • 100 g vitlöksost bredbar
  • 1 ägg

Champinjonsås

  • 500 g champinjoner, skivade
  • 2 msk smör
  • 1 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 dl grädde
  • 3 msk maizenaredning
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm peppar

Potatisgratäng

  • 1 kg potatis, skalad och skivad
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 3 dl grädde

Gör så här

Fläskfilé

  1. Salta och peppra fläskfilén och bryn den runt om i ett par minuter i smöret/margarinet. Låt den svalna lite. Bred vitlöksosten på smördegen och vira in filén i den. Pensla med ägg och ställ in i ugnen på 200 grader i 30 minuter.

Champinjonsås

  1. Bryn champinjonerna några minuter i smöret. Häll på vatten och grädde. Lägg i buljongtärningen. Salta och peppra. Red av med maizena.

Potatisgratäng

  1. Blanda potatis, lök, salt och peppar i en ugnsfast form. Häll på grädden. Ställ in i ugnen på 225 grader i 45 minuter.