Smördegsbakad brieost med glass och hjortronsylt

30 m
4
Smördegsbakad brieost med glass och hjortronsylt
Foto: TV4

Varm brieost med hemgjord glass och hjortronsylt blir garanterat succé!

Dryck: St Stephan’s crown eller Nittnaus Beerenauslese

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

21 mars 2017
30 m
4

Du behöver

Smördegsbakad brie

  • 1 brieosttårta
  • 250 g smördeg
  • 4 msk hjortronsylt
  • 1 ägg, uppvispat

Hemgjord glass

  • 300 ml mjölk
  • 250 ml vispgrädde
  • 2 tsk vaniljpulver eller vaniljextrakt
  • 4 äggulor
  • 80 g socker

Gör så här

  1. Smördegsbakad brie
    Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skär ut 4 små tärningar ur brietårtan ca 2x2 cm. Kavla ut smördegen och skär ut passande bitar till brien. Baka in brien tillsammans med hjortronsylten. Ta bort eventuellt överskott. Se till att smördegen är tät så brien inte rinner ut. Dekorera om du vill med resterna från smördegen till exempel en fläta eller ros.
  3. Lägg alla bitar på en bakplåtsklädd plåt och pensla ägg på dem. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter tills de fått en ljusbrun färg.
  4. Glass
    Blanda mjölk, vispgrädde och vaniljextrakt i en kastrull. Värm blandningen till sjudning över låg värme under omrörning.
  5. Vispa i äggulorna och sockret tills blandningen är lätt och krämig. Rör ner den varma mjölkblandningen i äggulorna.
  6. Häll blandningen i en kastrull och låt sjuda under omrörning tills den tjocknar. Låt den inte koka då den annars stelnar. Häll smeten i en glassmaskinen tills smeten har stelnat. Servera tillsammans med den bakade brieosten.
Visa mer
Kommentera receptet
Våryra

Fler goda recept