Smörbakade rödbetor och potatis med honung, lakrits och timjan

Smörbakade rödbetor och potatis med honung, lakrits och timjan
Foto: Sandra Mastio
Sandra Mastio DM
Sandra Mastio DM

Smörbakade rödbetor och potatis med honung, lakrits och timjan

9 ingredienser

30 m

Rödbetor och potatis bakas i ugn med smör och citron. Toppas sedan med honungs- och lakritsvinägrett.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färdigkokta rödbetor
  • 500 g små fina fasta potatisar
  • 2 citroner
  • 50 g smör
  • 1 msk honung, flytande
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk lakritspulver
  • 1 tsk salt
  • några kvistar färsk timjan

Gör så här

  1. Dela rödbetorna i mindre bitar, i storlek som potatisen, och fördela allt i en ugnsfast form. Dela citronerna på hälften och lägg dem i formen. Hyvla eller klicka ut smöret över rotfrukterna och ringla över olivoljan.
  2. Rosta det i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter tills potatisen är mjuk och vackert gyllene.
  3. Lägg över grönsakerna på ett fat och i ugnsformen blandar du det smälta smöret med honung, lakritspulver och pressar ut ca 1-2 msk av citronsaften till en jämn och fin dressing. Tillsätt ev mer olivolja för en rinnigare konsistens och häll dressingen över rotfrukterna. Toppa med repad doftande timjan.