Smält rabarber med vaniljsås

Smält rabarber med vaniljsås
Foto: TV4

En dessert för vår och försommar när rabarbern är så späd att den inte behöver skalas. Bitarna ska bara bli nätt och jämnt mjuka med några korn socker i pannan. vill du att matlagningen ska gå undan, använd färdig vaniljsås, så har du en dessert på tio minuter.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 6-7 stjälkar rabarber
  • 2 msk socker
  • 1-2 msk smör
  • florsocker till garnering
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Vaniljsås: Häll mjölken och 2 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut de svarta kornen i gräddmjölken och lägg i stången. Låt koka upp. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Vispa resten av grädden och vänd försiktigt ner den i såsen när denna kallnat.
  2. Smält rabarber: Skär rabarbern centimetertjockt. Vänd skivorna i sockret. Låt rabarbern mjukna i smöret och lite strösocker i en stekpanna ca 5 minuter. Servera rabarbern ljummen med den kalla vaniljsåsen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept