Småländsk ostkaka - klassiskt recept

Småländsk ostkaka
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Småländsk ostkaka - klassiskt recept

11 ingredienser

Denna rätt brukar vara populär som dessert eller mellanmål. Detta är ett recept på äkta Svensk ostkaka från Småland. Klassiska tillbehör är sylt och lättvispad grädde. Ostlöpe finns att köpa på apotek.

Ingredienser

portioner8 - 10
  • 6 l mjölk
  • 1 msk ostlöpe
  • 1 dl vetemjöl
  • 100 g sötmandel
  • 5 bittermandel
  • 1,5 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 3 dl vispgrädde
  • smör, till formen

Till servering

  • grädde, vispad
  • sylt

Gör så här

  1. Ljumma mjölken, häll över den i en bunke och tillsätt löpe och vetemjöl. Rör om väl och låt det hela ysta sig i ca 30 minuter. Rör om igen så att vasslan separerar, vänta sedan i 30 minuter till. Slå upp i silduk eller fin sikt att rinna av. Sätt ugnen på 150–160°.
  2. Skålla, skala och mal mandeln i en kvarn. Blanda mandel, socker, ägg och grädde och tillsätt den nu ganska stabila ostmassan.
  3. Fyll en smord rund form och grädda i ugnen i 1 timme. Servera ostkakan med sylt och vispad grädde.