Småländsk grovmalen leverpastej

Småländsk grovmalen leverpastej
Foto: TV4

Hemlagad leverpastej har en fantastisk smak! Servera pastejen väl kyld, efter att ha fått mogna under minst några dagar. Syrliga tillbehör som gurka och rödbetor passar bra till. För att laga den här pastejen behöver du en köttkvarn.

26 januari 2009
Visa mer
1

Du behöver

  • 500 g lever från gris eller kalv
  • 1 rödlök
  • 250 g späck
  • smör att steka i+ till formen
  • 4 ansjovisfiléer
  • 4 ägg
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 dl vispgrädde
  • salt och malen vitpeppar
  • 1 tsk torkad mejram
  • 2 msk sirap

Till dekoration:

  • några revor färsk timjan
  • 2-3 lagerblad

Du behöver också:

  • en ugnssäker 2-litersform

Gör så här

  1. Skiva levern och låt den dra i mjölk och vatten över natten. Sätt ugnen på 180°. Ta upp levern, torka av den och skär i bitar. Skala, hacka och fräs löken i lite smör utan att den tar färg.
  2. Mal lever och späck på mellangrov skiva i köttkvarn. Mal även ansjovis och lök och blanda in i levermassan. Vispa samman ägg, mjöl och grädde och blanda med levermassan. Krydda med salt, peppar, mejram och sirap. Färsen ska ha en tydlig smaksättning. Provstek en liten klick i en stekpanna och smaka av.
  3. Smörj formen noga. Häll i smeten så att den når ungefär 1 cm från formens kant. Täck med folie och grädda i vattenbad i ugnen i 50-80 minuter. Garnera pastejen med mejram och lagerblad och låt den svalna. Förvara pastejen invirad i folie. Låt pastejen mogna i kyl i 5-6 dagar. Skär sedan i skivor före servering.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept