Smal julleverpastej

Smal julleverpastej
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Smal julleverpastej

10 ingredienser

Smal, snabb och festlig är den här pastejen. Den duger inte bara på smörgås utan kan också serveras som paté. Enklast är att göra satsen i en skål och gjuta ett lager gelé överst. Överkurs är att som på bilden göra portionsformar - pilligt men inte svårt.

Ingredienser

portioner
  • 2 askar mager pastej [2 x 200 g]
  • 250 g champinjoner
  • 0,5 dl konjak (eau de vie eller torr sherry)
  • 0,5 dl mjölk
  • 1 dl köttbuljong, av tärning
  • 0,5 dl cognac (eller eau de vie)
  • 2 gelatinblad
  • lagerblad
  • rosépeppar

Till servering:

  • syltlök, små gurkor och gröna blad

Gör så här

  1. Ta ut pastejen ur kylen och låt den bli rumsvarm. Hacka champinjonerna grovt. Spar några fina till garnering. Fräs i matfett i en stekpanna. Låt svalna. Rör ihop konjak, mjölk, champinjoner och pastej. Lägg pastejen i en skål.
  2. Gelé: Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Hetta upp buljongen och konjaken. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i den varma buljongen. Ställ kallt och låt gelén bli trögflytande.
  3. Lägg några lagerblad, rosépepparkorn och champinjoner på pastejen och häll försiktigt över buljongen. Ställ kallt och låt stelna helt. Servera med syltlök, små gurkor och gröna blad.