Smakrik sumaclax med ljummen fänkålssallad och kryddat ris

4

Du behöver

  • 400 g lax
  • 4 msk sumac
  • 1 fänkål
  • 0,5 gurka
  • 10 rädisor
  • 1 rödlök
  • 2 dl citronsaft
  • 1 msk olivolja
  • 2 msk salladslök, strimlad
  • 1 dl dill, grovt hackad
  • 4 dl ris
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 lagerblad
  • 4 kryddnejlikor

Till servering

  • baba ghannouge
  • paprikaröra
  • hummus hot n spicy

Gör så här

  1. Skär laxen i 4 bitar (för 4 port). Marinera med sumac och salt. Stek dem i en stekpanna på hög värme i ca 3 minuter på varje sida.
  2. Skiva fänkålen i mellangrova bitar. Hetta upp en stekpanna och fräs fänkålen snabbt (ca 2-3 minuter på medelvärme).
  3. Skala och kärna ut gurkan. Skiva rädisorna, rödlöken och gurka tunt med en mandolin. Blanda citronsaft och olivolja. Smaka av med salt och peppar. Blanda alla grönsakerna i en salladskål och slå på dressingen blanda väl. Toppa med dillen.
  4. Skölj riset i en sil i flera omgångar med kallt vatten och låt det rinna av ordentligt.
  5. Hetta upp olja i en stor kastrull och lägg i gurkmeja, lagerblad och kryddnejlikor. När det börja dofta, häll i det avrunna riset och rör om ordentligt så att riset täcks av oljan.
  6. Häll på vatten så det täcker, koka upp. Sänk därefter värmen och låt riset sjuda i ungefär 20 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept