Smakrik kantarellsoppa med äpple och sherry

Smakrik kantarellsoppa med äpple och sherry
Foto: TV4

Smakrik kantarellsoppa med äpple och sherry

Av: Susanne - Järvsö

Från: Halv åtta hos mig

17 ingredienser

45 m

Kantarellsoppa till förrätt med smak av äpple och sherry. Servera med rostade ostmackor!

Dryck: Väl kyld Wolf Blass Eaglehawk Chardonnay Nr. 16443

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 1 gul lök (liten)
  • smör
  • 1,5 l kantareller
  • 1 litet äpple, urkärnat
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 1-2 msk sherryvinäger
  • 5 dl vispgrädde
  • majsstärkelse, för redning vid behov
  • 1-2 msk japansk soja
  • salt
  • peppar
  • 4 skivor bröd
  • smör
  • 4 skivor lagrad prästost

Garnering

  • smör
  • olivolja
  • några varv med svartpepparkvarnen

Gör så här

  1. Hacka löken och fräs den i smör i en kastrull tills den blivit genomskinlig.
  2. Hacka kantareller och fräs dem ihop med löken under omrörning. Spara några kantareller som ska vara till garnering.
  3. Skär det urkärnade äpplet i bitar och lägg även det i kastrullen samtidigt som du tillsätter buljongen. Låt sjuda i ett par minuter tills äppelbitarna är mjuka.
  4. Ta av kastrullen från plattan och smaksätt soppan med sherryvinäger tills man får en mustig svamp smak.
  5. Mixa soppan, häll sedan på grädden och koka den på svag värme i ett par minuter. Red eventuellt av soppan med maizena för önskad konsistens. Tillsätt sojan för att få ”rätt” färg, smaka av med salt och peppar och kanske ett par droppar till av sherryvinäger.
  6. Servera soppan het och garnera med de smörstekta kantarellerna, olivoljan och ett par varv med svartpepparkvarnen.
  7. Rosta bröden och skär bort kanterna, bre på smör och lägg på en skiva lagrad prästost, njut!