Små västerbottenpajer

Små västerbottenpajer
Foto: TV4

Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

6 augusti 2010
Visa mer
6
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk iskallt vatten
  • Fyllning:
  • 400 g riven Västerbotten
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt och malen vitpeppar

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Klä små portionsformar med pajdegen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i ca 15 minuter.
  3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalen och häll sedan på äggstanningen. Grädda i 15-20 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
  4. En stor Västerbottenpaj gör du så här: Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  6. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksmaskiner från kända varumärken

Köksmaskiner från kända varumärken Se fler

Fler goda recept