Små västerbottenpajer

Små västerbottenpajer
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Små västerbottenpajer

10 ingredienser

Kräftor och västerbottenost hör ihop. Grädda en stor paj eller gör små portionspajer. Den här pajen är även god som liten förrätt eller vickningsrätt när det inte är kräftsäsong.

Ingredienser

portioner

Pajdeg:

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 150 g smör
  • 1 msk vatten, iskallt

Fyllning:

  • 400 g Västerbottensost, riven
  • 4 ägg
  • 4 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • salt
  • vitpeppar

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  2. Sätt ugnen på 200°. Klä små portionsformar med pajdegen. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalen i ca 15 minuter.
  3. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalen och häll sedan på äggstanningen. Grädda i 15-20 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.
  4. En stor Västerbottenpaj gör du så här: Skär smöret i bitar. Finfördela fettet i mjölet och tillsätt salt och vatten. Arbeta snabbt ihop till en deg. Lägg degen i en plastpåse och låt den vila minst 1 timme i kylskåp.
  5. Sätt ugnen på 200°. Kavla ut degen och klä en pajform. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ca 15 minuter.
  6. Rör ut äggen med mjölk och grädde. Krydda med salt och peppar. Fördela osten i pajskalet och häll sedan på äggstanningen. Grädda i ca 30 minuter tills äggstanningen stannat. Täck pajen med folie efter halva tiden.