Små rårakor med laxrom och pocherade vaktelägg

Små rårakor med laxrom och pocherade vaktelägg
Foto: TV4

Klassisk svensk husmanskost i lyxdräkt! Det går bra att använda lax-, forell-, löj- eller sikrom till den här rätten. Att pochera vakteläggen är enkelt – vinägern hjälper dem att hålla formen.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 vaktelägg
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 1 dl isbitar
  • Rårakor:
  • 4 medelstora potatisar
  • 2 msk matolja till stekning
  • 1 msk smör till stekning
  • malen svartpeppar
  • gourmetsalt

Till servering:

  • 60 g lax-, forell-, löj- eller sikrom
  • 0,5 dl finskuren gräslök
  • 4 msk gräddfil

Gör så här

  1. Knäck vakteläggen hela i en skål och slå över vinägern. Låt stå och dra i 15 minuter. Lägg isbitar och 1 dl kallt vatten i en skål. Koka upp ca 1 liter vatten, dra av kastrullen från värmen och slå i ägg och vinäger i vattnet. Låt äggen sakta koagulera i det heta vattnet. Det tar ca 1–2 minuter. Lyft försiktigt över äggen i isvattnet, ett i taget. När äggen är kalla, lyft över dem på en handduk att rinna av.
  2. Rårakor: Skala potatisen och riv den grovt. Stek fyra plättar gyllenbruna på ena sidan i olja. Vänd och tillsätt smöret i pannan och stek även andra sidan gyllenbrun. Krydda rårakorna med salt och peppar. Lyft upp dem och låt dem rinna av på hushållspapper.
  3. Skär gräslöken smått. Servera varje råraka med ett pocherat vaktelägg, en liten klick rom, finskuren gräslök och gräddfil.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept