Små lökdolmar

Små lökdolmar
Foto: TV4

Kan man få för många variationsförslag på färsrätter? Här är löken utanpå i stället för inuti färsen, det blir både gott och roligt att titta på. Servera på en buffé. Kan även serveras som varmrätt med potatismos.

26 januari 2009
Visa mer
16

Du behöver

  • 12-16 gula lökar
  • 0,5 dl rundkornigt ris
  • 2-3 dl mjölk
  • 300 g kalvfärs
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • salt och vitpeppar
  • smör till formen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala lökarna och koka dem nätt och jämnt mjuka i lättsaltat vatten. Låt svalna något. Dela dem och ta ut de innersta bladen så att de blir som skålar att lägga fyllningen i.
  2. Fyllning: Koka risgrynen i mjölken till en gröt på svag värme. Låt kallna. Blanda färs, 1 ägg, salt och nymalen vitpeppar i en skål. Lägg i riset och arbeta ihop färsen, men inte för mycket, spä eventuellt med lite mjölk. Fyll lökarna med färsen, spritsa eller lägg i den med sked.
  3. Vispa samman ägg och mjölk, krydda med salt och häll äggsmeten i en smord ugnssäker form. Ställ de fyllda lökarna ovanpå och grädda i 25–30 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept