Små färskpotatisar med fänkålsblad

Små färskpotatisar med fänkålsblad
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Små färskpotatisar med fänkålsblad

14 ingredienser

Hittar du färska fänkålsblad, pröva den här indiska rätten, som serveras som tillbehör. Du kan annars ersätta dem med blad av färsk spenat eller mangold. Färskpotatis anrättad så här är en kryddstark delikatess. Receptet kommer från Punjab i norra Indien.

Ingredienser

portioner
  • 500 g färskpotatis
  • vatten
  • 1 tsk salt
  • 200 g färska fänkålsblad
  • 0,5 dl matolja
  • 2 msk hel koriander
  • 1 tsk hel spiskummin
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 krm ev asafetida
  • 1 röd spansk peppar
  • 2 grön spansk peppar
  • 0,5 dl färsk koriander, hackad
  • 2 vatten
  • salt (efter smak)

Gör så här

  1. Låt en stekpanna av gjutjärn bli riktigt het. Lägg i korianderfröna och rosta dem under omrörning 15-20 sekunder, häll dem sedan ur pannan och krossa i mortel. Skala potatisarna och dela dem om det behövs i jämnstora bitar, ca 3 cm. Ta bort de grova stjälkarna från fänkålsbladen. Dela chilin på längden och skrapa ut fröna. Finhacka fruktköttet.
  2. Koka potatisarna i vatten med 1 tsk salt tills de är nätt och jämnt färdiga. Slå av vattnet och ånga dem torra någon minut. Värm under tiden oljan i en stekpanna och fräs alla kryddor utom saltet i knappt 1 minut. Lägg i röd och grön spansk peppar och fräs 2-3 minuter.
  3. Häll i 2 dl vatten, koka upp och sätt till den färska koriandern, fänkålsbladen och 1 tsk salt. Koka långsamt 10 minuter. Blanda försiktigt i potatisen och låt allt bli genomvarmt någon minut. Krydda med salt.